Varoitus: Tämä blogikirjoitus käsittelee toista intohimoani jalkapalloa. Juuri tällä hetkellä yhä toimivasta taulutelsustani pörisee taustalla unohtumaton monday night futisklassikko Portsmouth-Sunderland livenä.

Aattelin listata tähän oman subjektiivisen näkemykseni kaikkien aikojen kymmenestä parhaasta vutarista. Uskoisin, että seuraava lista on aikas haastavajopa hardcore-vutisfaneille. Siis siinä mielessä, että jos joku lukija aidosti uskaltaa väittää tunnistavansa kaikki listan futarit niin lupaan kyseiselle vutisgurulle palkinnon. Voisinpa kuvitella luopuvani aidosta Liverpool- solmiosta, jonka Poolin ex-couch Houllier antoi minulle palkkioksi (tosin kahden välikäden kautta) Suomi-Kreikka tai oliko se Belgia ottelun nauhoittamisesta VHS-videonauhalle joskus vuonna 2000 tai jotain. (Tämä tarina on aikuisten oikeesti tosi, mutta liian tylsä/pitkä selitettäväksi blogissa). Solmio on homehtunut vaatekaapin peränurkassa jo pitkään...

TOP 10

1. Horst Hrubesch Länsi-Saksa, 1980. Horstikin pelasi seurajalkapalloa, mutta kukaan ei muista missä. Tuskin Horst itsekään...

 

1242807609_img-d41d8cd98f00b204e9800998e Horst Hrubesch.

Horst taisi olla kahvitauolla kun älynlahjoja jaettiin. Itse asiassa lukuisat amatööripaleontologit ja muutama ammattilainenkin ovat yhä sitä mieltä, että Horst vuosimallia 1982 oli se kuuluisa "Missing link", jota Darwin ja kumppanit kovasti jäljittivät.

Silti: Kukapa voisi unohtaa Horstin neanderthilaisen tyyntä olemusta, miehen valmistautuessa ratkaisevaan penalttiin rankkikisassa 1982 MM-kisojen välierissä Ranskaa vastaan. Maalihan siitä tuli, ja alkukantainen tuuletus. Pelin jälkeen haastattelussa Horst-poika päästi suustaan schwebisläisellä mölinällä muutamia saksankielisiä akkusatiiveja ja datiiveja.

Myöhemmin Horst on koetellut siipiään myös valmennuspuolella. Hyvin on mennyt, sillä eihän pelaajien koskaan ole tarvinnut ymmärtää sanaakaan valkkujen örinästä pelatakseen hyvin.

2. Paul Gasgoigne, Englanti, 1980- lukuisat seurat mm. Italiassa ja Skotlannissa.


1242807714_img-d41d8cd98f00b204e9800998eVinnie Jones (kuvassa vasemmalla) kohtelee Gazzaa kaltoin.

Jälleen professoritason vutari. Meitsillä on sisäpiiritason infoa Paul-veijarin toiminnasta Glasgow Rangersin reeneissä, joskus 2000-luvun alkuvuosina. Miekkonen oli äänitellyt pierujaan kasetin täyteen ja tuonut muitten pelaajien ihasteltavaksi reenikentälle. Tämä intellektuellimainen presentaatio työväenluokan brittipojujen huumorista ei tosin ollut saavuttanut ns. grandesukseeta muiden pelaajien keskuudessa.

Mutta Paul oli kentälllä nero. Ei voi muuta kuin liikuttua Mr. Gasgoignen eforteista MM-kisoissa 1990. Enkuilla oli kaikkien aikojen joukkue ja kirsikkana kakussa oli Paul, joka pelasi pelit kuin hurmiossa. Ja katsomossa viriteltiin "Pro Britanniaa". Niinhän siinä lopulta kävi.. Englantilaiset ovat oikeesti futiksen Suomi. Jotenkin siinä aina vaan käy niin, että englantilaiset lopulta häviävät.

Kukapa voisi unohtaa Paulin aavistuksen verran pöhöttynyttä olemusta marinoituna kyyneliin unelman jälleen valuttua hiekkaan 1990. Olikohan se Italia, joka enkut niittasi? (tarkastan myöhemmin)

3.Bastian Schweinsteiger, Saksa, FC Hollywood

1242808167_img-d41d8cd98f00b204e9800998e Was? Das ist nicht meine mittelfinger.

Siirrytäänpä moderniin vutikseen, jotta mahdolliset nuoremmatkin lukijat pääsevät kartalle. Bastishan on esimerkki ns. älykkäästä futarista. Tyhmempien maallikkojen mielestä B juoksentelee ja kouhottaa ympäri kenttää ilman päämäärää.

Mitä nyt välillä niittaa järkyttävän viikatteen vastustajapelaajan jalkaosastolle. Oikeastihan Bastian tekee jokaiselle menestyvälle joukkueelle tärkeää ns. likaista työtä. Aivan näkymätön työjuhta Bastis ei kuitenkaan kentällä ole. Erityisen hyvin "Sianpäällehyppääjän" tunnistaa kentälllä punaisesta naamastaan ja välillä hurjista, kliinisen tarkoista pferdin(hevosen) potkuistaan. Kaiken kaikkiaan respektiä Bastianille yleisöä kosiskelemattomasta tyylistää

4.Paul Breitner, Länsi-Saksa, tais olla FC Hollywood

1242808338_img-d41d8cd98f00b204e9800998e Das Ruuhkatukka,

Okei, jälleen saksalainen ja 80-luvulta. Mutta Paulia ei voi unohtaa kun puhutaan ns. älykköfutareista. Paul kunnostautui 1970-luvuilla haastatteluissa mm. sympatiseeraamalla Baader-Meinhoff- terroristijärjestöä ja tunnustautui avoimesti maolaiseksi. Äijä oli myös melko ruokkoamaton. Tukkalaite ja kokoparta olivat jopa 70-luvun standardeilla tuuhealla tasolla. Kentällä Breitner oli oma lukunsa. Paul jakoi 90 minsaa millimetrin tarkkoja syöttöjä väsymättä. Eikä taitanut Paul-poika yli viitta kilsaa pelin aikana liikkuakaan. Onneks ei ollut tuollon gps-tekniikkaa...

5.Ole Gunnar Solskjaer, Norja ja Salford United


1242808519_img-d41d8cd98f00b204e9800998e Molden enkeli

Pakko pistää tähän. Faktoja: Ole pelaili reiska kakskymppisenä Norjan kolmosdivarissa tai jotain. Eipä tainnut Ole arvata, että futisura päättyy allmighty Salford Unitedissa (=maallikot kutsuvat myös ManU:ksi).

Jos jalkapallokentillä on joskus vaikuttanut Hannu Hanhi niin Ole-G oli sitä. Kaikki, jotka ovat nähneet Olen kentällä ymmärtävät mistä kirjoitan. Äijähän ei olisi taidoiltaan mahtunut itseään kunnoittavan ykkösdivariporukan avaukseen (siis Suomi). Mutta jotenkin Ole onnistui aina pistävän pallon pussiiin. Kantapäällä, takapuolella ja joskus välillä jalallakin. Surun päivänä toukokuussa 1999 Ole teki juuri sen mikä kait sitten oli odotettavissa: yliajalla championsliigan finaaliissa pallo Bayern Munchenin verkkoon.

Jos ei muuta niin ole antaa lohtua kaikille niille wanna-be-futareille, jotka vaipuvat n. 18-v kohdalla epätoivoon, kun ei paikka Veikkausliigassa aukea.

6.Valeri Popovits, FC Haka,


1242808626_img-d41d8cd98f00b204e9800998e Vallu työssään

OK, kotiapäinvedon makua. Vallu on meitsin mielestä kaikkien aikojen paras futari Suomen kentillä. Vallun tavaramerkkinä parhaimpina vuosinaan oli laiskuus. Mieshän oli jopa niin laiska, että eip kiinostanut siirto Espanjan La Ligaan Real Sociedadiiin. Paljon hauskempaa oli nöyryyttää vastustajia aavistuksen verran heikkotasoisemmassa Veikkausliigassa.

Parhaimmillaan Vallu oli Hakan pudottua ykkösdivariin joskus ysikytluvun loppuvuosina. Vallu tutkaparinaan myöhemmin kohtuullisesti menestynyt T.Tainio kohtelivat suomalaisia ykkösdivarin amatöörivutareita ankaralla kädellä. Tai itse asiassa eivät, sillä Tsaari olisi kyseisenä kesänä voinut paukutella n. 40 maalia halutessaan. Ei halunnut. Oli hauskempi savolaisittan naatiskella...

Vallulle lisämainintana myös lämpimät suhteet valkeakoskelaisiin jalkapallofaneihin. Näitä suhteita syvennettiin v-koskelaisissa ravitsemusliikkeissä usein pikkutunneille asti. Ei haitannut, vaikka seuraavana päivänä edessä olisikin ollut matsi...


7.Matthew Le Tissier, Southampton 1990-luku.

1242808737_img-d41d8cd98f00b204e9800998e kuin kreikkalainan Jumala. Matthew uransa huippukunnossa.

Tässä syy: http://www.youtube.com/watch?v=EtJeN96-6fw

Kaikella kunnioituksella "Mattia" kohtaan niin miehen ulkoinen habitus ei aina vastannut kuvaa huippu-urheilijasta. Futisfanit seurasivat jännityksellä Le Tissierin "pakin" eli vatsanseudun pyöristymistä koko 90-luvun. Ei haitannut Mattia. Verkot pullistelivat vanhaan tahtiin...

Rento meininki. Jos avasitte juutuubi- linkin niin ymmärrätte mitä tarkoitan. Matti teki kaiken kentällä löysin rantein. Vähän vallumainen boheemityyppi oli muutenkin kyseessä. Ei kiinnostaneet Liverpoolit eikä ManU:t, Arskasta puhumattakaan. Paljon hauskempaa oli potkiskella pallloa Southamptonissa ja viettää kavereitten kanssa laatuaikaa pubiympäristössä.

Ei ollutkaan ihme, että Matthew- poika oli totaalisen pihalla maajoukkuekuvioissa. Ei löytynyt rentoutta eikä kavereita eikä pubiinkaan saanut mennä. Mitä hirveintä, Mattia uhattiin ylimääräisillä juoksu/kuntosalireeneillä läskin polttamiseksi.

Mutta respektiä siis seurauskollisuudesta. Helppohan se on Steven Gerrardin tai Paul Scholesin uhota aloittavansa ja lopettavansa uransa Poolissa/Manussa. Äijät aloittaa ja lopettaa uransa Southamptonissa. Näin teki Matthew.

8. Stig Töfting, Tanska ja Bolton. 2000-luvun alku


1242808827_img-d41d8cd98f00b204e9800998eTäällä vartioin minä! Stigu ja fanit pelin jälkeen. Tällä kertaa Scooter- look.

Stigu oli mies, johon ei kukaan täysijärkinen olisi halunnut törmätä pimeällä kujalla. Kalju boltsi, joka uhkaavasti kilpaili punoituksessa Tanskan pelipaidan kanssa, yhdistettynä hulluuden kiiltoon silmissä ja parrunpätkämäiseen körberiin. Stigu oli kirjaimellisesti "tanskalaista dynamiittia".

2002 MM-kisoissa Stigu yhdessä eviltwinninsä Thomas Gravesenin kanssa mankeloi vastustajan hienohelmat nurmikkoon tai jopa sen alle. Alkulohkossa ennakkosuosikeiksi mainitut Gallialaiset Stigu jyräsi mennen tullen kanveesiin. Lopputulos 2-0 ja gallit kotikoneeseen.. Samoin kävi Stigun mielestä "neitimäisille lattareille" eli Uruguaylle, jotka nöyrtyivät Carlsberg-koneelle 2-1. "Punakoneen" pysäytti lopulta Englanti puolivälierissä. Mutta ei se mitään Stigu oli kulttimaineensa jo ansainnut...

Valitettavasti Stigulla keitti myös välillä yli: 2003 tuborgin vaikutuksen alainen Stigu syylistyi raflassa pahoinpitelyyn ja sai tutustua tanskalaiseen vankeinhoitojärjestelmään neljän kuukauden ajan... Huhut kertovat Stigun ottaneen ns. "tilan haltuun" myös tanskalaisessa Kakolassa.

Mikä olisikaan hauskempaa kuin nähdä Stigu ja myös eviltwin Thomas G kentällä ManUa ja erityisesti erästä Cristiano Ronaldoa kaitsemassa. Se olisi ruma näky - ja toisaalta niin ihana :)

9. Eric Cantona, Ranska ja Leeds, (myös Salford United).

1242808960_img-d41d8cd98f00b204e9800998e Merde! Kaulusten tärkki ei pidä....

Uuh-aah-Cantona. Vaikka kaveri pelasikin Salfordissa on myönnettävä, että jos jossain pelaajassa on ns. "munaa" niin Ericissä. Katsokaapa tämä performanssi: http://www.youtube.com/watch?v=ZUU-6Umv5zc

Tuuletus kertoo kaiken....

Ja sitten toinen Ericin suoritus: http://www.youtube.com/watch?v=ovYWY4Pf9_M

Tästä ei ehkä positiivisia pisteitä...

Aamulehrestä juuri tänään luin, että kyseisen tapahtuman jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Eric vastasi kysymyksiin yhdellä lauseella: "Kalastusalusta seuraavat lokit ovat vain lokkeja, vaikka kuvittelevatkin olevansa sardiineja". Ihanaa, Eric, ihanaa. Kyseessähän on suorastaan loistava metafora.

Jeps. Eric on uransa jälkeen keskittynyt muuhunkin kuin valokuvamalleihin, Ferrarilla ajamiseen ja suihkuseurapiirien kokkelibileisiin. Myönnettäköön, että yksi asia mihin Eric on keskittynyt on syöminen. Lihaa on tullut luiden päälle tasaisen tappavaan tahtiin ja Eric on varmaan jo niitä, jotka joutuvat jatkossa maksamaan ns. Ryan-lisää...

Cantona on nykyään näyttelijä, jopa arvostettu sellainen. Mies on esiintynyt jopa pääosissa ihan oikeissa elokuvissa. Ja viimeisimmät tiedot kertovat Cannesin elokuvajuhlien juhlayleisön haltioituneen Mr. Cantonan näyttelijätaidoista. Ei, kyseessä ei ollut kung-fu elokuva... vaan rooli oli Ericille se paras. Mies näytteli itseään.


10. Roger Milla, Kamerun 1970-1990-luku.

1242809173_img-d41d8cd98f00b204e9800998e sorry vaan miikajuntune. The one and only öljylanne on tässä

Roger on meidän kaikkien veteraanos- urheilijoiden suuri sankari. Millahan kaivettiin jostain Tyynen Valtameren lepokodista edustamaan kotimaataan Kamerunia futiksen MM-kisoissa reiskasti yli nelikymppisenä. Eikä miksikään pappamaskotiksi vaan kentälle kirmaamaan. 1994 MM-kisoissa 42-vuotias papparainen pamautti nahkakuulan ison pahan Venäjän verkkoon ja lanne heilui kuin öljyttynä...

Onhan totta, että ns. pahat kielet väittävät, että Rogerin syntymäaikaa olisi kenties tohtoroitu. Tai siis Afrikassa ei nyt olla niin turhan tarkkoja ihmisten tilastoinnin ja syntymävuosien ja aikojen suhteen.

Kuiteskin Roger kuuluu listalle, jos ei muuten niin ainakin maaleistaan, jotka ukkeli teki 1990 Kolumbiaa vastaan. Ihan oikein Rene Higitalle (Kolumbian kassari). Ei pidä pelleillä miesten peleissä...

http://www.youtube.com/watch?v=lwM4z8xD_cU (katso erityisesti minuutin kohdalta

Nyt kun innostuttiin linkittelemään näitä juutuubijuttuja niin pistetäänpä tähän vielä lopuksi Rene H:n onnistunut maalivahtisuoritus: http://www.youtube.com/watch?v=ATmX7L68HYc&NR=1