Outo otsikko, myönnän. B-luokan juoksijalle (nykyään muuten luokaton) Humppilan puolimarasta muodostui infernaalinen kärsimysnäytelmä. Suorastaan helvetti maanpäällä. Samanlaiset meiningit olivat Saksan kuudennella armeijalla elokuusta1942 aina tammikuulle 1943 antautumiseen saakka. Hyvistä alkufiiliksistä täydelliseen katastrofiin....

Erojakin toki on: Meikäläisen puolimara raastettiin 28 asteen helteessä, kuudennen armeijan sotiessa 28 asteen pakkasessa. Humppilassa pelasi huolto mukavasti: joka viides kilomeetri oli tarjolla mehua, vettä ja jopa 15 kilsan kohdalla mukillinen suolaa (?). Stalingradissa tarjolla oli yleensä lumesta sulatettua vettä, hevosen lihaa (onnekkaille) ja rottien, kissojen ja muiden jyrsijöiden lihaa (ei-niin-onnekkaille).

Maaliin päästyäni meitsi otti nopean suihkun ja kaahattiin kaverin kyydissä nopeasti Lempäälään, Vaterlandiin. Saksan kuudennen armeijan vangiksi jääneet sotilaat kotiutuivat jo vuonna 1954. (Näitä oli peräti 9000 kuudennen armeijan 300 000 sotilaasta. Eli 291 000 jäi matkalle. Humppilassa matkalle ei jäänyt ketään....

Pieni kertaus siitä miksi 6.armeija ylipäätään oli Stalingradissa 1942: itävaltalainen korpaali A.Hitler ei päässyt taidekouluun. Veti herneet nenään ja syytti juutalaisia. Turhautunut Aatu liittyi I ms:n jälkeen NSDAP- nimiseen puolueeseen, jossa oli kokonaista kahdeksan jäsentä. A. oli yhdeksäs. Aikansa möykättyään ja herätettyään yleistä pahennusta Hitler kavereineen onnistui kaappaamaan vallan Saksassa vuonna 1933.

A.H. esiintyi suurena rauhanlintuna (esim. Munchen 1938), kunnes tulikin aika hyökätä Puolaan 1.9.1939. Kyseisestä sotatoimenpiteestä muistetaan erityisesti puolalaisten ratsuväkijoukkojen rynnäkköhyökkäykset saksalaisten panssariryhmittymien kimppuun. Rauha heidän muistolleen.. Puolan jälkeen Saksa nitisti perinteiset verivihollisensa Tanskan ja Norjan, joista erityisesti Tanska osoittautui kovaksi vastustajaksi. Kööpenhaminan poliisi avasi tiettävästi käsiaseillaan tulen ensimmäisten saksalaisjoukkojen saapuessa kaupunkiin.

Patonki juuttui Maginot-linjan bunkkereissa vihulaista odottaneiden ranskisten kurkkuun touko-kesäkuussa 1940. Merde! Fritzit menivät kiertämään kuuluisan Alpeilta lähes Englannin kanaaliin ulottuneen parhaimmillaaan 100 metriä syvän linnoitusluolastojärjestelmän. Ei rakennettu Maginot-linjaa kanaaliin saakka, kun loppuivat rahat. Ranskikset ilmeisesti toivoivat, etteivät saksalaiset älyä n.50-100 kilsan aukkoa linnoitusjärjestelmässä. Kyllä älysivät...

Sitten olikin vuorossa Englanti. Pikkuisen pommitettiin Lontoota ja tapeltiin ilmatilan herruudesta. Brittihistorioitsijat käyttävät kesän ja syksyn 1940 tapahtumista nimeä "Taistelu Englannista". Joka tietenkin on aivan virheellinen nimitys. Taistelu Englannista käytiin Saksan ja Englannin välillä joskus 2003 jalitsussa. Englanti voitti 5-0. Kesän 1940 taistelu päättyi arviolta 3-2 Englannille jalkapallomaaleiksi muutettuna.

Pari sotaa käytiin fiilispohjalta (Kreikka, Jugoslavia ja pari muuta maata), ennen kuin A.Hitler pääsi lopulta pääpalkinnon kimppuun. Teoksessaan "Mein Kampf" - taisteluni, Aatu lupaili saksalaisille pienimuotoisia alueliitoksia idästä. Aatun lanseeraama ja rakastama termi: Lebensraum otettiin käyttöön. Idea lyhykäisyydessään oli valloittaa Neuvostoliitto, siirtää osa kansasta Siperiaan, osa voisi jatkaa iloista kolhoosityyppistä maanviljelytoimintaa uuden herrakansan alaisuudessa, ja osa saisi ns. "vaihtaa hiippakuntaa, potkaista tyhjää jne..". Juutalaisille suunniteltiin vielä tässä vaiheessa (1941) menolippua Madacasgarin saarelle, josta tulisi tämän luvatun kansan uusi luvattu maa.

Madacasgar -suunnitelman mukaan Euroopan kaikki juutalaiset siirrettäisiin laivoilla Afrikan itäpuolella sijaitsevalle saarelle, jonka viheliäiset luonnonolosuhteet estäisivät juutalaisväestön tehokkaan lisääntymisen. Ongelmaksi koettiin tarvittavien laivojen määrä ja mahdollinen hävikki vihollisvesillä. Lastin kohtalosta ei oltu huolissaan.

 Täytyypi vähän lyhennellä stooria ja mennä asiaan. 1941 Jussina alkanut hyökkäys oli mennyt ihan jees, mutta NL oli 1942 kesällä vielä valloittamatta. Aatu halusi valloittaa Stalinin nimikkokaupungin. Hyökkäyksen kärjessä oli ed.mainittu 6.armeija, joka joutui syksyllä kaupungissa katkeriin katutaisteluihin. Lopulta velivenäläinen onnistui "motittamaan" koko 6.armeijan Stalingradiin. Armeija joutui taistelemaan epäinhimillisissä olosuhteissa kuukausien ajan, kunnes tuhoutui lopulta tammikuussa 1943.

 Itse olen joskus juostessani ns. kauhun kilometrejä maratonilla 35-39 km ajatellut, että meitsin asiat ovat itseasiassa aikas hyvin. Enhän ole kuudennen armeijan sotilas Stalingradissa 1943. Jotenkin se on aina lohduttanut...

Humppilassa 6-10 kilsan välinen pätkä raastettiin ysitiellä lämpötilan lähennellessä 30 astetta. Tuo pätkä oli mun Stalingrad. Suu oli kuiva kuin El Alameinin hiekkaerämaa, jaloissa tuntui liian kovan alkuvauhdin jälkeen kunnon hapot, ja aurinko porotti. Lisäkivaa tuli kun ysitien pätkällä tietenkin oli asfalttityöt menossa. Lämpötila asvalttikoneiden kohdalla lieni noin 50 astetta. Kympin kohdalla meinasin tehdä Paulukset (kuudennen armeijan komentaja), ja heittää leikin kesken. Tajusin kuitenkin, että Humppilagradin puolimaralla ei niin vaan keskeytetä. Mites keskeytät keskellä maaseutua? Ei näy huoltoautoja eikä Punaisen Ristin telttoja.

Niinpä raahauduin lopulta säälittävää vauhtia Humppilan stadikalle. Kellot pysähtyivät aikaan 1.24.48. Tuota vauhtia vetelen huippukunnossani harjoituslenkkejä hymy huulilla. Nyt ei vaan kulkenut.

Humppilagradista on nyt kulunut 2.5 viikkoa. Kunto on yhä sheisse. Eilen yritin tempoa testiluontoisesti kybän maantiellä. Idea oli vääntää testi noin 36-37 minuuttiin edes kaikkea antamatta. Annoin kaiken ja loppuaika oli: 38.52. Puolikas eli 5km meni 18.20, mutta sen jälkeen au-revoir. Ens torstaina olis Kotkan meripäiväjuoksu. Saa nähdä kehtaanko sinne edes mennä häpäisemään itseäni. Viime vuonna pokkasin kilpasarjan ronssia alle 52 minsan ajalla. Matka lienee jotain 14.3-14.6 kilometrin välillä. Tänä vuonna näyttäis meitsin kunto lupailevan 56-58 minsan aikaa. Sillä ei palkinnoille päästä, ei edes kuntosarjassa.