Nyt ei enää naurata, mies maalisuoralla.

Järjetöntä touhua: Mies herää 2.20 aamuyöllä, ajaa 170 km lentokentälle. Hyppää lentokoneeseen, vaihtaa konetta ja on lopulta seitsemän tunnin matkan jälkeen Zurichissä Sveitsissä. Usvaisena väsymyksestä mies torkahtaa hotellihuoneensa vuoteelle ja nukkuu kolme tuntia. Iltapäivällä mies kiertelee kaupunkia edestakaisin. Kävelyä on kuitenkin vältettävä, joten mies palaa hotellihuoneeseen syömään kaupasta ostamiaan eväitä. Makaronisalaattia ja broileria. Mies ei mene ravintolaan, hintataso pelottaa, eikä ravintolassa ole kiva syödä yksin. Mies ei mene myöskään oluelle. Olutta on vältettävä. Olut on diureetti ja juuri nyt pitää saada nestetasoa nostettua.

Mies menee nukkumaan 21.30. Herää aamulla, tapaa kohtalotoverinsa. Miehet kävelevät hotellille. Toinen miehistä huolestuu yli kilometrin kävelystä. Ei saisi kävellä. Jalat väsyvät. Miehet käyvät kaupungilla, palaavat hotellille ja menevät nukkumaan. Kello 21.40. Miehet heräävät 5.30. Pitää syödä heti, ei voi odottaa. Aamiainen ei maistu. Pitää kuitenkin syödä. Miehet käyvät vessassa - monta kertaa. Miehet pukevat juoksuvarusteet päälle. Ulkona sataa, tuulee ja on kylmä. Miehet siirtyvät hotellilta kaltaistensa keskelle. Zurichin maratonin lähtölaukaus kajahtaa 8.30.

Vaihtoehto: Mies olisi voinut lähteä kavereittensa kanssa Saksaan katsomaan Bundesliigaa. Leppoisa lento, olutta ja pihviä. Mukavaa oluttupaelämää, jalkapalloa ja äijämeininkiä. Myöhäisiä aamuherätyksiä ja kaupungilla dallaamista. Takaisin sunnuntai-iltana väsyneenä, mutta onnellisena.

Maratonin startin jälkeen helvetti irti. Hurja starttasi tapansa mukaan mahdollisimman edestä, joten kovan kaliiberin atleetteja oli joka puolella. Ensimmäisen kilometrin aikana Hurja lähes jäi takaansa tulevan massan jalkoihin. Silti väliaika 3.39. Vauhti tasoittuu: seuraavat kilometrit taittuvat tasaisesti 3.50 korville. Vitosen rajapyykillä Hurja ymmärtää hidastaa vauhtia: 19.00 on liian kova väliaika Hurjalle. Vitosen jälkeen kaatosade, tuuli yltyy ja Hurja palelee. Lämpötila startissa +6. Tuuli ja kaatosade jatkuvat seuraavat kymmenen kilometria. Hurja suunnittelee hakevansa trikoo hotellilta kesken juoksun. Kusihätä vaivaa. Ei kuitenkaan mene kuselle, liikaa aikaa kuluisi. Eka kymppi 38.50. Kympin jälkeen kilometrivauhti tasaisesti 3.59-4.02/km. Ei suuria ongelmia.

Puolikkaan kohdalla väliaika 1.23.20. Ei tule ennätystä, mutta ei tunnu pahaltakaan. Tuntuma: 2.51 alittuu varmasti. 21-25 km vauhti kiihtyy, kilometrit 3.58-3.59/km. Selkiä tulee vastaan, sijoitus paranee. Sitten seinä. 26km kohdalla kääntyminen takaisin kohti Zurichiä. Tuuli vastaiseksi. Vauhti hyytyy: 4.20, 4.45 ja lopulta yli 5min/km. Käsittämättömän kova kipu oikeassa pakarassa. Jalat täysin hajalla. Rasitusvamma oikeassa jalassa syypää (?). Energiat eivät kuitenkaan loppu. Syke noin 130. Hurja kävelee. Kymmenet menevät ohi. Kymmeneen kilometriin kuluu aikaa yli 50 min. Hurja luovuttaa. Hälläväliä. Mitä v—tua mä teen jollain 3.05 ajalla? En mitään. Kävelyä 1min ja juoksua 3 min.

38 km:n kohdalla usvainen oivallus. Mara alle 3h , jos juoksen alle 5min/km kilometreja. Kiihdyttäminen. Outo palautuminen. Hurja ohittelee jälleen edellään juokseviaan. Vauhti kiihtyy lähelle 4 min/km. Viimeisellä puolella kilsalla jälleen hyytymisen merkkejä. Maalivaate. Loppu. 2.58.29, Paska aika. Juoksun jälkeen. V-tutus, mutta vain hetken. Jo hotellilla hyvä fiilis. Suihku, vessa, vaihtovaatteet ja ensimmäinen Grolsch. Huonosti meni, mutta mitä sitten. Viiden viikon päästä on veteraanien SM. Uho päällä jo tunti maaliin tulon jälkeen. Kaupungille, syömään ja kaljalle. Lentokentälle. Lento Helsinkiin Frankfurtin kautta. Lento maassa 2.00 aamuyöllä. Kotona 4.20. Kahden tunnin unet. Herätys ja töihin. Pikkuisen väsy. Hullluja nuo maratoonarit.

 Tässä vaiheessa kaikki meni vielä hyvin.